Return to site

Wil jij volgend jaar ook zo'n successtory kunnen schrijven over jouw loopbaan??

Lees dan dit persoonlijke blog waarin ik 4 inspirerende sleutels met je deel!

Als je iets wil bereiken met je carrière, dan moet je je doelen stellen, stappen zetten, hard werken… Als je die acties gewoon gedisciplineerd uitvoert en veel uren maakt, dàn ga je er komen! Toch?

Ik geloofde het zelf ook jarenlang. Ik was vlijtig op school, gedisciplineerd met mijn huiswerk en deed wat er van me gevraagd werd. Als braafste meisje van de klas verraste de Cum Laude vermelding op mijn WO diploma dan ook niemand. Het was natuurlijk leuk, het streelde mijn ego even, maar gaf het me nou werkelijk voldoening? Was dit nu ‘succes’? Nee eigenlijk.

Maar ik bleef deze strategie nog een tijdlang volhouden, ook het werkende leven in. In een veeleisende, resultaatgerichte en winstgedreven omgeving legde ik mezelf elke week weer enorme targets op. Zoete voldoening als die gehaald werden en dan vieren met een (paar) glazen alcohol. En een verdrietig gevoel en diepe teleurstelling als ik ze niet gehaald had. Ik werkte heel erg hard, was eigenlijk constant moe, en zorgde niet zo heel goed voor mezelf. Als ik er nu op terugkijk denk ik: “Wat zonde van zo’n vrolijke jonge meid in de 20, dat zouden toch heerlijke onbezorgde jaren moeten zijn?”

En nu 11 jaar na mijn afstuderen zie ik het anders. Een jaar geleden nam ik een beslissing vanuit mijn hart: Ik zei mijn baan op en begon voor mezelf. Een sprong in het diepe die heel eng en heel goed tegelijkertijd voelde.

En natuurlijk begon ik vol enthousiasme aan mijn lijst met doelstellingen en ik maakte daaruit een lijst met prospects, want ja ik moest nu natuurlijk wel aan opdrachten komen… En ik ging heel veel kopjes koffie drinken in mijn netwerk, en ik begon een mailinglijst, en ik bedacht wekelijkse acties voor mezelf, en, en, en.

En weet je wat nu zo grappig is? Alles wat mij het afgelopen jaar ‘succes’ heeft gebracht is NIET voortgekomen uit die DOE acties. Niet uit de dingen die ik in mijn hoofd ‘bedacht’ had. De dingen die bij mij ‘kloppen’ en waar ik mijn business mee heb kunnen draaien, zijn ‘gewoon’ naar me toe gekomen. Door heel trouw te blijven aan mezelf, goed voor mezelf te zorgen én doordat ik mijn wensen aan het universum heb geuit.

Een paar voorbeelden:

Voorbeeld 1: Mega opdracht vanaf dag 1 als ondernemer

In juli 2016 zei ik mijn baan op, mijn plan was om per 1 september als ondernemer te starten. Ik wilde dolgraag mensen coachen, dat wist ik zeker. Maar hoe ik precies aan klanten ging komen, vond ik best een dingetje. Ik ging in ieder geval mijn hart volgen en dat voelde goed.

Ik ging die zomer op kraamvisite bij een oud leidinggevende van me en vertelde haar vol vuur over mijn ideeën van een programma, wat ik wilde ontwikkelen om mensen te helpen ontdekken welk werk écht bij ze past. Ik had al een waanzinnig idee over gave creatieve opdrachten en ik nam haar helemaal mee in mijn voorstelling van hoe dat zou gaan worden. (Er stond nog niets op papier, het was allemaal in mijn hoofd 😉) De dag erna wordt zij gebeld door iemand in haar netwerk; of ze beschikbaar was om 40 mensen te trainen en coachen die boventallig waren geworden bij een grote reorganisatie. Zij zat daar met een baby aan de borst. Voor haar nu geen optie, maar ze moest gelijk aan mij denken.

Ik krijg een appje van haar met deze mededeling: ”Ik heb je naam genoemd aan die en die, je wordt morgen door hem gebeld. Leuke klus voor je!”

De volgende dag belt de opdrachtgever me. Hij is al helemaal overtuigd van mijn kunnen en ik mag deze mega opdracht van 9 maanden gaan doen! Ik hoefde niet eens eerst kennis te komen maken… Yesss, Dorette was in business 😉

Sleutel 1: Luister naar je hart en vertel anderen waar jij vol van bent

Voorbeeld 2: Op de televisie

Als startende ondernemer brak ik ook mijn hoofd ook over hoe ik op een slimme manier aan gratis publiciteit kon komen. Ik schreef 100 (!) kranten aan met een persbericht over mijn online programma. Er werd er geen 1 geplaatst….

Ik deed ook mijn dagelijkse meditatie en stemde die donderdagochtend af op de vraag: Hoe kan ik meer bekendheid krijgen, zodat de juiste klanten mij weten te vinden?

Ik breng vervolgens zoals gewoonlijk mijn kinderen naar school in de bakfiets. Ineens fietst de presentator van Nieuwsuur naast me. Hij kijkt me aan en vraagt: “Zou u morgenochtend misschien willen meewerken aan een item over elektrische fietsen?”

Nou, tuurlijk best geinig dacht ik bij mezelf. Leuk ook voor de kids later. Ik bel m’n man en vertel hem dat ik morgen voor tv gefilmd ga worden. Zijn reactie: “Maar lieverd, regel een logo op je bakfiets! Dit is je kans voor gratis PR!”

Oh ja, zelf niet aan gedacht.. Het gaat immers over fietsen, en niet over mijn werk? Nou ja, toch maar z’n advies opgevolgd en wat bleek? Na afloop van de uitzending op Nieuwsuur had ik meer dan 100 nieuwe websitebezoekers, 11 nieuwe mensen op mijn maillijst én 2 klanten voor particuliere loopbaancoaching. Magisch toch?

Sleutel 2: Stem (dagelijks) af op wat je werkelijk verlangt en vraag het Universum om hulp

Voorbeeld 3: Nieuwe opdracht

Terwijl ik al mijn enthousiasme stop in het creëren van mijn online loopbaancoachingsprogramma, bekruipt me zo af en toe het gevoel van, tja, ik geef superveel in mijn programma, maar ik ga met deze aantallen deelnemers nooit mijn hypotheek kunnen betalen. De 9 maanden klus loopt inmiddels op z’n eind en ik begon me toch wel een klein beetje zorgen te maken.

Ineens word ik gebeld. Een cursist van mijn vorige online STARprogramma vraagt me of ik ook outplacement doe. Ze is HR manager en zoekt iemand om de mensen die straks boventallig zullen worden in haar organisatie, te gaan begeleiden. Ze is zo enthousiast over wat mijn programma met haar gedaan heeft, dat ze mij graag zou willen inzetten voor de medewerkers die dit straks betreft. Wauw, wat gaaf zeg! Ik ga langs om mijn aanpak met de directie te bespreken. Moeiteloos krijg ik de opdracht, zonder enige concurrentie van andere outplacementbureaus.

Ik geloof meer en meer, dat als je doet wat in lijn ligt met je hart, je als vanzelf kansen in je schoot krijgt. Het gaat er dus niet om, om heel hard te werken, het gaat erom dat je datgene doet, wat jij werkelijk leuk vindt om te doen. Dan heb je plezier, een leuker leven én gaat je omgeving het zien en je ook als vanzelf daarvoor vragen! (èn betalen 😉)

Sleutel 3: Start vandaag nog met het DOEN van dingen, die je echt onwijs leuk vindt om te doen. Dan kan je er vanzelf meer en meer van doen, word je er steeds beter in én kan je er steeds meer geld voor vragen!

Voorbeeld 4: Een eigen praktijkruimte

Elk jaar maak ik vanuit mijn gevoel mijn droombord. Op dit droombord leg ik mijn verlangens vast. Op mijn droombord van 2 jaar geleden stond dit: Ik wil in alle rust mijn kinderen zelf ’s ochtends naar school brengen. Ik wil rond 9.00 uur vanuit huis mijn werkdag starten met een lekkere cappuccino naast me. Ik wil werk doen wat werkelijk betekenis heeft. Ik wil al mijn talenten inzetten. Ik wil moeiteloos werken. Ik wil mensen helpen bij persoonlijke ontwikkeling. Ik wil onafhankelijk zijn en mijn eigen geld verdienen. Ik wil het gevoel hebben dat ik werk aan iets groters dan mijzelf. Ik wil mijn eigen praktijkruimte.

En zo kwam ook die eigen praktijkruimte helemaal als vanzelf op mijn pad. Ik kom in een Grand Café spontaan een oude klant tegen, voor wie ik in het verleden de werving en selectie verzorgde. Hij was ook net voor zichzelf begonnen en hield zich o.a. bezig met de leegstand in Baarn. Vraagt hij uit het niets: “Goh maar heb jij dan al een ruimte voor je coaching?” Kon ik tegen een superscherp tarief zo de sleutel krijgen van een waanzinnig gaaf oud huisje, midden in het bos! Precies, zoals ik het had omschreven op mijn droombord. Bijzonder!

Sleutel 4: Maak een persoonlijk droombord en durf te denken in het onmogelijke.

En hoe dit allemaal precies werkt, weet ik ook niet. Misschien is het inderdaad zoiets als ‘the secret’de Wet van Aantrekking’ of ‘the universe has my back’ (geweldig boek; Gabby Bernstein), of is het gewoon zo dat alles wat je aandacht geeft groeit? Of is er een meer wetenschappelijke verklaring voor, dat door je onderbewustzijn te voeden met de juiste dingen, je aandacht er onbewust heengaat? (Ben ooit afgestudeerd op de invloed van onderbewuste priming op ons gedrag ;))

Maar dat het werkt, daar ben ik inmiddels helemaal van overtuigd!

Dus ik nodig jou van harte uit om ook je eigen verlangens te gaan uiten.

Zodat jij volgend jaar ook zo’n mooi blog kan schrijven over jouw successen 😉

Fonkelende groet,

Dorette Vonk