Return to site

360 graden feedback: Alsof je door de spiegeltuin in de Efteling wandelt.....

360 graden feedback; Alsof je door de spiegeltuin van de Efteling wandelt…

Soms is het best spannend. Feedback vragen aan je omgeving. Wat ziet die ene klant nou eigenlijk in jou? Je naaste collega? Die leverancier?

Dit jaar mocht ik voor het eerst 360 graden feedback organiseren binnen een kersvers Management Team.

“Alsof je weer voor het eerst naar jezelf in de spiegel kijkt”, dat was de beleving. En, laten we eerlijk zijn, die spiegel is niet altijd onze beste vriend.

Van oudsher verwachten we, dat de feedback komt uit de hoek van de leidinggevende. Maar in de praktijk is zo’n een leidinggevende ook maar een mens. Een mens met zijn/haar eigen ervaringen, overtuigingen en zijn eigen doelstellingen.

Een manager heeft ook maar een beperkt zicht op iemands kwaliteiten. En zeker bij autonome professionals zit zo’n leidinggevende (gelukkig) niet op dagelijkse basis te kijken wat iemand allemaal doet. Vaak telt vooral het resultaat en weegt dat ook zwaar door in de feedback die iemand te horen krijgt op de functionerings- en beoordelingsgesprekken.

Op het vragen van feedback merk ik dat veel mensen (onbewust) de tentakels uitzetten. Wat gaat er terugkomen? Waar moet ik allemaal nog aan werken? Wat is er allemaal ‘mis’ met mij? Ook al zeggen we braaf dat het een heel goed idee is, en kunnen we dat met het hoofd ook wel beredeneren, heel fijn voelt het bij de meeste mensen niet.

En dat vind ik zo jammer. Want het is echt een prachtige manier om dichter bij jezelf te komen. Om jezelf van onder tot boven, van rechts tot links gespiegeld te zien. Om nog veel meer je bewustzijn te richten op alles wat je al zo ontzettend GOED doet! Want, in ons kikkerlandje, zijn we niet enorm scheutig met complimenten.

Ik merk dat de interne criticus enorm geactiveerd wordt, wanneer we het hebben over 360 graden feedback. Wij, professionals zijn soms zo ontzettend streng voor onszelf. Alles moet beter, sneller, efficiënter.

Ik geloof dat wanneer we de energie en aandacht richten op de positieve dingen, dat we er dan meer van krijgen! Dus laten we de 360 graden feedback cycle eens zo insteken. Als een middel om alle mensen in de organisatie weer bewust te laten worden van wat ze allemaal voor moois brengen. Wat ze als mens bijdragen aan het geheel in de organisatie.

Van onbewust bekwaam, weer naar bewust bekwaam! Hoe prettig voelt dat?

En zie je dan eens een flubbertje in de spiegel? Ach, dan lachen we erom. En heel, heel misschien… eten we een patatje minder deze maand 😉

Dit jaar mocht ik de implementatie van 360 graden feedback verzorgen bij verschillende organisaties in transformatie. Mijn insteek is altijd gericht op groei en positiviteit. Mocht je hier meer over willen weten? Bel of mail me gerust!

Ik wens je alvast hele mooie feestdagen toe. Steek een kaarsje aan, wees mild voor je eigen spiegelbeeld en geniet van lekker eten en elkaar.

Fonkelende groet,

Dorette Vonk

Carrièrecoach voor professionals

06-38316605

.