Return to site

Wil jij straks betaald krijgen voor dat wat je het liefste doet? Vul dan nu je voorraadkast!

Veilige actie om zelf aan het stuur te zitten van jouw loopbaan.

Vul je voorraadkast!

Een hele veilige actie die jij nu kan doen om zelf richting te gaan geven aan jouw eigen loopbaan is de volgende: “Zorg dat je al jouw ideeën over werkzaamheden die je graag zou doen ergens bewaart. Je hoeft ze nu nog niet uit te voeren en je hoeft er nu verder niets mee. Behalve ze uitwerken en ze ergens bewaren. HAMSTEREN maar!!

“Vul dus je voorraadkast”, elke keer dat je iets bedenkt waar je hart een sprongetje van maakt. Waarschijnlijk schieten er bij jou, net als bij mij binnen no time allerlei belemmerende gedachtes door je hoofd, zoals bijvoorbeeld ”Daar kan ik nooit geld mee verdienen”, of “Er zijn al zoveel anderen”, of “Dat durf ik toch nooit”…. Ga het toch bewaren in jouw eigen voorraadkast.

Ik hoor je denken… Euh.. voorraadkast???! Wat bedoel je?? De symbolische voorraadkast mag jij zelf creëren. Bedenk wat bij jou past en voor jou werkt om iets te bewaren. Is dat een mooi boekje, een schrift, een map op je computer of op een andere manier. Zo had mijn man allemaal Excel files met wel 100 business ideeën, voordat hij uiteindelijk de sprong heeft gewaagd op 1 van deze Excel files…Werk het zoveel mogelijk uit.

Zelf heb ik regelmatig de wildste ideeën om mensen te inspireren tot persoonlijke groei. Ik bedenk plots hoe ik met een groep mensen een weekend zonder telefoon of laptop de bossen intrek en hoe ik hen begeleid in de weg van het hoofd naar het hart. Al snel denk ik; “Maar ik heb het al zo druk met betaalde klussen, de kinderen, sport... wanneer ga ik dat in hemelsnaam doen dan?”, “Kan ik daar de hypotheek van betalen?”, “ Er zijn al zoveel retraites, hoe onderscheid ik me en hoe kom ik aan klanten?”, “Wie ben ik eigenlijk om dat te begeleiden, wat weet ik er nou van?”Etcetera, etcetera. Maar voordat ik die gedachtes toelaat ga ik eerst naar mijn ‘mooie boekje’. Ik werk mijn hele plaatje uit. Met hoeveel mensen loop ik daar, welke interventies ga ik inzetten, ik beschrijf het helemaal. Krijg daar zelfs zoveel energie van dat er plots een drang ontstaat om een uitnodiging te maken. Zo, die staat alvast in mijn voorraadkast 😉

Ik weet helemaal niet of en wanneer ik deze voorraad ga aanboren. Maar als ik terugkijk heeft mijn voorraadkast me altijd geholpen. Zo had ik mijn concept voor een eigen loopbaancoachingsprogramma al jaren geleden geschreven, nog tijdens mijn baan in loondienst als recruiter. Pas nu gebruik ik elementen uit die voorraad.

Of laatst sprak ik een potentiële nieuwe klant op een netwerkbijeenkomst. Tussen de regels door liet hij vallen dat ze graag ook webinars willen inzetten bij hun outplacement trajecten. Tja, laat ik daar nou net mee aan het experimenteren zijn. Het kan je dus ook net dat streepje voor geven t.o.v andere sollicitanten. En het komt jouw geloofwaardigheid zeker ten goede als je kan laten zien, dat je het jaren geleden eens hebt 'bedacht'.

Juist als je nu in loondienst werkt en je hebt ideeën, die je nu niet kan uitvoeren, omdat ze niet passen in je huidige taakomschrijving; Ga ze ergens bewaren! Leg je eigen voorraadkast aan. Er komt een moment dat die van pas komt. Echt.