Return to site

Solliciteren? Stop er gewoon mee!

Hoe Lotte tot nieuwe inzichten kwam...

“Ik weet wel dat ik moet doorzetten.. Ik weet wel dat ik heus niet bij de eerste de beste sollicitatie wordt aangenomen, en dat een aantal afwijzingen er gewoon bij hoort.. Maar eerlijk gezegd, Dorette.. Het doet me meer dan ik dacht!” met gebogen schouders begon Lotte, mijn coachee, onze sessie vanmorgen.

Stop er dan mee!” zei ik. Verbaasd keek Lotte me aan.

"Maar eerlijk gezegd, Dorette.. Het doet me meer dan ik dacht!”

"Als iets niet werkt, waarom zou je jezelf dit dan keer op keer aan blijven doen? Bij elke afwijzing krijgt jouw zelfvertrouwen weer een extra deukje. En dat zelfvertrouwen kan je nou juist net zo goed gebruiken, als je jezelf wil verkopen."

Want Lotte zat elke keer weer uren te zwoegen om zichzelf en haar kwaliteiten zo goed mogelijk te laten aansluiten bij wat gevraagd werd. Elk woord werd afgewogen en ze paste continue haar brief en CV aan, om zo goed mogelijk over de bühne te brengen waar zij de match zag. Ze gaf haar sportavonden op om die sollicitaties eruit te persen. En dan? Dan kreeg zij een standaard mailtje of soms zelfs helemaal niets.

Dus ging ik in deze sessie met haar op zoek naar andere wegen. Eerst zette ik haar systemisch op de plek van haar verlangen. Waar wilde ze zijn? Hoe zag het er daar uit, wat deed ze en met wie? En voor wie? Wat dacht ze allemaal, nu ze daar zo stond? Ik vroeg haar om haar toekomstige zelf een naam te geven, laten we haar hier even Mirte noemen.

Toen ik voelde dat ze echt contact had gemaakt met die toekomstige Mirte, vroeg ik haar wat Mirte allemaal voor route opties zag voor Lotte. Vanuit de positie van Mirte, kwam zij ineens met veel meer kracht en zelfvertrouwen op nieuwe ideeën: Ik ga iedereen in mijn netwerk trakteren op een kop koffie!

Lotte kwam, vanuit de energie van haar toekomstige zelf, op het spontane idee om iedereen die ze kent, te trakteren op een kop koffie. “Ik wil ze allemaal vertellen over dit toekomstplaatje en ze vragen om ingangen en ideeën.”

Lotte kreeg er een positief gevoel bij. Het voelde goed om anderen te trakteren, het voelde goed om over haar verlangens te praten. Ze kreeg er energie van.

We rondden het systemische stuk af en ik nodigde Lotte uit om het zo concreet mogelijk te maken voor zichzelf. “Wie ga je benaderen? Hoe ga je ze benaderen en wanneer?” 

Lotte verliet mijn sessie met een concreet actieplan, wat ze zelf had opgesteld; Haar buren, haar connecties op het schoolplein, haar vrienden en haar familie gaat ze allemaal bellen komende 2 weken voor een afspraak. Ik heb geen twijfels dat dit ook gaat gebeuren. Ik heb ook geen twijfels dat ze hierdoor aan concretere contacten gaat komen. Ik heb ook geen enkele twijfel dat ze in de volgende sessie met meer zelfvertrouwen mijn praktijk binnenloopt. Mooi vak dit 😉

En aan jou, als jij, net als Lotte vandaag ook geen energie meer haalt uit het traditionele solliciteren en gewoon even inspiratie wil voor andere opties, nog een paar tips:

Doe ook wat Lotte doet en vergeet ook niet om die mensen daarna een persoonlijk connectieverzoek te doen op LinkedIn. He groter jouw netwerk op LinkedIn is, hoe makkelijker je ook weer aan via via connecties kunt komen.

Verstop jezelf niet!

Misschien heb je de neiging om jezelf te verstoppen: “Joh, ik ben even niet zo happy met mijn werk, dus gaan jullie allemaal maar door met jullie ambities. Ik ben er even niet.”

Het kan heel fijn zijn om aan die emotie toe te geven, maar weet: dit helpt jou uiteindelijk niet verder. Want hoe opener jij bent, hoe meer mensen je zien en je willen helpen.

Als jij heel stoer gaat lopen doen en een masker opzet van “alles flex hier!”, dan activeer je niet de menselijke behoefte tot hulp. Wees in je persoonlijke ontmoetingen dus open over de uitdagingen die je hebt over je werktoekomst en laat ook gerust iets doorschemeren van je gevoelens.

Naast die openheid, is het ook goed om je expertise te laten zien. LinkedIn is daar bij uitstek het kanaal voor. Schrijf regelmatig een artikel of deel content die relevant is in de hoek van jouw expertise. Voorzie het wel altijd even van jouw mening of advies.

Help mensen

Kijk, wat je geeft krijg je terug! Wees sociaal en denk mee hoe jij anderen verder kunt helpen. Je zal merken dat je daar zelf ook veel voor terugkrijgt. De voldoening is fijn en het sterkt je zelfvertrouwen veel meer dan het ontvangen van een afwijzing 😉 Daarbij is het de kunst om te gaan 'helpen' met werkzaamheden die passen in het plaatje van waar ji naartoe wil werken. Dan dient het hou ook, in de vorm van ervaring en connecties.

Denk ook aan het delen van informatie die je tegenkomt en die voor die ander interessant kan zijn.

Blijf op de radar!

Zorg dat mensen aan jou blijven denken. We hebben tegenwoordig zoveel aan ons hoofd, dat je het anderen niet kwalijk kunt nemen dat ze ‘even’ net niet aan jou dachten toen er iets interessants voorbij kwam. Jij kan hen helpen door zichtbaar te blijven. Dus blijf actief op social media en kom regelmatig ‘voorbij’. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de ‘kleine’ dingetjes, zoals een berichtje als hun kind voor het eerst naar school gaat of een kaartje op hun verjaardag, of gewoon af en toe even vragen hoe het met hen gaat…

“Als je energie er niet van gaat stromen, dan is het niet jouw pad. Zoek naar alternatieve routes”